Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014

'Οταν o Κολοκοτρώνης κτυπάει τον Ναπολέοντα

   
«Έτζι ετραβήξαμεν εμπρός, επήραμε την χώρα. 
Όλα αυτά τα εκάμαμεν  οι 500 Έλληνες..
«Απομνημονεύματα Θ. Κολοκοτρώνη»


1810, Ο Κολοκοτρώνης κτυπάει τον Ναπολέοντα 

Φώναξαν οι βιγλατόροι ,*                                       *σκοποί
οι των Γάλλων τσιλιαδόροι,
«στααα  όπλαααα....  
      πεζούρα και καβαλαρία
ολόκληρη μια μεραρχίααα,
με μπαταριές…  στρατός ζυγώνει»

Παγωμάρα ολούθε απλώνει,
και ως που ξημερώνει,
με το γυαλί* είναι στο μάτι                                          *Τηλεσκόπιο
οι στρατηγοί του Βοναπάρτη…

(Ο Κολοκοτρώνης μεταξύ άλλων,
ήταν κι αξιωματικός των Άγγλων)

Αυγή…. 
    κι ο Θόδωρος πάνω σε άτι
ορμά κατά του Βοναπάρτη
τον τακτικό στρατό,

τον ισχυρό που ήταν εδώ.

Στη πλευρά βέβαια των Γάλλων, 
πάλι, πολύ μεγάλον
ευρίσκομεν τον αριθμό
Ελλήνων που ήταν στο στρατό
το μισθοφορικό.

 Ψες...  συνάντησε ένα σωρό,
σ' ένα πέρασμα κρυφό
από ‘Ελληνες αντιπάλους...

«Ωρ' έχετε στα μυαλά σας κάλους ;
οι Άγγλοι στέλνουν όλο τον στόλο,
θα σας τσακίσουνε τον κώλο…
»

Πως ήταν τούπαν ορκισμένοι
στον Βοναπάρτη, οι καημένοι.

«Άι... ! »  τους είπε,  
                    «αφού ‘ναι έτσι,
πόλεμος, κι όποιος αντέξει….»

Τους Τούρκους βέβαια είχε άχτι,
και να τους διώξει είχε γινάτι,
μα πριν αρχίσει αυτό το πάρτι,
ο Γαλλικός στρατός,
αήττητος και δυνατός,
ήρθε και στην Ελλάδα,
αφού ετσάκισε αράδα
όλους εις την Ευρώπην,
και πριν,  μα και κατόπιν….


_____________________________

 Έμμετρο έργο από το βιβλίο "Ιστορικοί Αστερίσκοι",
του Οδυσσέα Ηβιλάγια, με αλήθειες, λάθη και σαρκασμό,  
e-mail: pmataragas@yahoo.com  σελίδες 601-602 / 
Επιμέλεια - προσαρμογή κειμένων Cathy Rapakoulia Mataraga
___________________________________________________

* Ο Γέρος του Μωριά το 1810 πολεμάει μετά των Άγγλων (Ταγματάρχης) ενάντια στις ναπολεόντειες γαλλικές δυνάμεις που κατέχουν την Αγία Μαύρα. (Λευκάδας)…
Αποσπασμάτα από τα Απομνημονεύματα του Στρατηγού:

"Επήγαμε να ιδούμε που θα σταθεί ο στόλος. Εφθάσαμε εις του Βαγινά τα μαγαζιά, και εβγήκα εγώ, ο Λώβις και ο Κωνσταντής Πετμεζάς. Οι Γάλλοι αφού μας είδαν έστειλαν ένα τάγμα με 4 κανόνια, και μας εκανονοβόλισαν, και αντάμωσα εις ένα μέρος τους Έλληνας εις την γαλλικήν δούλευσι και τους είπα, 
- τι κάμνετε; Ιδού ο στόλος ο Αγγλικός έρχεται. Αυτοί με απεκρίθησαν, ότι, είμεθα ωρκωμένοι και θα πολεμήσωμεν.   Αι! τους είπα, πολλά καλά σαν είναι έτζι, τραβιχθήτε εις τας θέσεις σας, και ημείς θα πολεμήσωμεν.
Ο στόλος έφτασε και επήγαμε εις το Ντελίνι, δια να εύρωμεν τον Στρατηγό. Ενώ τους ανέφερνα όλα τα πρακτικά μου, έκαμναν σινιάλο να κάμουν τεσβάρκο, διότι είμεθα μαζευμένοι από διάφορα μέρη, και τα στρατεύματά μας δεν γνωρίζονται και ημπορούμε να σκωτοθούμε αναμεταξύ μας, αλλά να εβγούμε με τα χαράματα και εγώ σας υπόσχομαι έως το μεσημέρι να πάρωμε την χώρα.
Και τότε ο Στρατηγός εδέχθη την γνώμην μου και διέταξε τα στρατεύματα να έμβουν εις τα πλοία. Τα στρατεύματα εσύνιστοντο από 4000, Άγγλοι, Κόρσοι, Σικελιανοί και Έλληνες.
Οι Γάλλοι ετοιμάσθησαν εις τον πόλεμο. Τους πρόβαλα πάλιν τον Ελλήνων και δεν εδέχθησαν. Επήραμεν την πρώτην μπαταρία με 9 κανόνια. Όλα αυτά τα εκάμαμεν οι 500 Έλληνες επί κεφαλής ο Τζουρτζ.*
Εβγήκα με 10 ανθρώπους εις μία ράχη. Μου ρίχνουν.
- Τι κτυπάτε; Εγώ είμαι. Ήλθαν δύο Καπεταναίοι Τζίζης, Χορμόβας: τους είπα και ετραβήχθηκαν και δεν εβάρεσαν. Μου είπαν:
- Θα πολεμήσωμεν.
Επιάσθη ο πόλεμος και τους διώξαμε. Εις τους ανεμομύλους εκαβαλλίκαμε τα κανόνια. Οι Φραντζέζοι πάνε εις την Γύρα, που’ χουν την μπατερία την δυνατή φκιασμένη. Έτζι επροοδεύσαμεν οι Έλληνες εμπρός, οι Σικελιανοί οι δεύτεροι και οι Άγγλοι υστερινοί. Πλησιάζοντες εις την Μπαταρία μας άρχισαν με τα μπάλα-μιστράλια και με το τουφέκι.

Τότε ο Τζουρτζ ελαβώθη, ο αδερφός του στρατηγού, και ένας καπετάνιος του Δελινιού, και 35 Έλληνες λαβωμένοι και σκοτωμένοι. Επήραμε με ρισάλτο την μπαταρία. Επολιορκήσαμε το κάστρο, όπου ήσαν τραβηγμένοι οι Φραντζέζοι. 30 ημέραις δεν τους εκτυπήσαμεν, έως ότου εβάλαμε 10 κανόνια και 10 βόμβαις, και εις 8 ημέρας δεν εβάσταξε. 400 βόμβαις έπεφταν το ημερόνυκτο. Οι Φραντζέζοι επροσκύνησαν''.
σερ Ρίτσαρντ Τσωρτς (Sir Richard Church) ή Τζουρτζ όπως τον ανέφεραν στην Ελλάδα, ήταν φιλέλληνας, Βρετανός στρατιωτικός…
Στα Ιόνια νησιά  συνέστησε για λογαριασμό των Βρετανών μια στρατιωτική μονάδα από Έλληνες….
Στις 9 Σεπτεμβρίου 1809 ανέλαβε τη θέση του ταγματάρχη (Major) στο Ελληνικό Ελαφρύ Πεζικό  (Greek Light Infantry 1808-1811) και στις 19 Νοεμβρίου 1812 έγινε αντισυνταγματάρχης (Lieutenant-Colonel) στο  Πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα Ελαφρού Πεζικού του Δούκα της Υόρκης  (The Duke of York's Greek Light Infantry Regiment 1811-24 Φεβρουαρίου 1816)

Έχοντας ήδη την εμπειρία διοίκησης ξένων στρατευμάτων, διοίκησε τα στρατεύματα που είχαν στρατολογηθεί από Έλληνες, έφτιαξε μάλιστα και ένα δεύτερο σύνταγμα με 454 Έλληνες (Δεύτερο Ελληνικό Σύνταγμα Ελαφρού Πεζικού του Δούκα της Υόρκης  (2nd Regiment Greek Light Infranty 1813-1814) που στρατολόγησε ο ίδιος το 1813 για την κατάληψη των Παξών


Το 1827 τον κάλεσαν οι Έλληνες για να αναλάβει την αρχιστρατηγία του στρατού ξηράς. Στη συνέχεια έλαβε τις θέσεις του αρχηγού της Δυτικής Ελλάδος,  Σύμβουλου της Επικρατείας,  πληρεξούσιου στην  Α' Εθνοσυνέλευση των Αθηνών  το 1843 και γερουσιαστή το 1844.

spasmenos kavos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου